Project omschrijving

Zuid-Duitse wandklok met kwartierslag

Omschrijving

Zuid-Duitse ijzeren wandklok met kwartierslag,
gemaakt rond 1680

Kast
Het uurwerk bevindt zich in een ijzeren kast, dat op een speciaal gemaakte console rust. Er zijn twee deuren aan de zijkanten, die toegang geven tot het uurwerk. Het geheel is verborgen achter de wijzerplaat. De kast heeft een dubbele zolder waartussen het gangsysteem is geplaatst. Op de bovenplaat bevindt zich een belsteun met twee boven elkaar geplaatste bellen.

Wijzerplaat
De beschilderde ijzeren wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse uurcijfers, halfuur-, kwartier en halfkwartier-verdeling. In het midden is een heilige geschilderd terwijl in de toog een vrouw met kroon in een cartouche is afgebeeld, met ter weerszijden twee gevleugelde cherubijnen. De tijd wordt aangegeven door twee ajourgezaagde messing wijzers met ijzeren steel.

Uurwerk
Het door gewichten aangedreven ijzeren uurwerk heeft een gangduur van een half etmaal en is opgebouwd tussen verticale stijlen in een kooiconstructie met drie treinen. Het bestaat uit gaand- en kwartierslagwerk. Het gaandwerk heeft spillengang met een korte slinger, die voor de wijzerplaat heen en weer beweegt (Kuhschwanzpendel). Het slagwerk wordt geregeld door twee sluitschijven en geeft de kwartieren op de kleine bel aan, en de uren op de grote bel.

Kenmerken

Herkomst Duitsland
Periode 1680
Hoogte 37.5 cm
Breedte 28.5 cm
Diepte 24 cm
Referentie 02245
Prijs Op aanvraag

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit object? Neem dan contact met ons op.