Restauratie en reparatie van klokken

Wij zijn uurwerkmakers. We restaureren en repareren nagenoeg alle klokken in ons atelier in Wagenberg. Voor zowel het uurwerk als de kast en de wijzerplaat en alles wat er bij hoort verzorgen wij het onderhoud en de restauratie. Hierbij werken we samen met ‘onze’ gewaardeerde collega’s, specialisten op het gebied van gerelateerde ambachten.

Er is in het verleden vaak al door veel lieden aan de klokken gewerkt, ieder met zijn eigen visie en zijn eigen werkwijze. Dat zorgt soms voor verrassingen, niet even altijd aangenaam. We streven er naar om met maximaal behoud van authentieke delen de klok weer zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Het blijft een oude klok met een ‘leven’ van nog jaren.

klok reparatie
antieke klokken repareren

Het uurwerk

Als een uurwerk bij ons binnenkomt, wordt het mechanisme geheel gedemonteerd. Bij de restauratie is alles erop gericht de slijtage te elimineren.
Alle tappen die in een lager draaien worden opgewerkt en gepolijst. Een uitgesleten lagergat wordt voorzien van een bus die ervoor zorgt dat de speling van de tap weer minimaal is. Het gevolg is dat, bij juiste plaatsing van de lagerbus, ook de onderlinge ingrijping van de raderen weer optimaal is. En als de bus netjes wordt afgewerkt is er nagenoeg niets meer van te zien. De verdere slijtage en onrechtmatigheden in het uurwerk worden opgewerkt en/of opgelost.

Als het ‘werk’ gedaan is worden alle delen nagelopen, schoongemaakt, weer gemonteerd en afgesteld. De controleperiode begint en de klok wordt uitgeregeld totdat deze weer ‘bij de tijd’ is.

Gedurende de werkzaamheden leggen we de details van het uurwerk vast. Alle stukken worden gefotografeerd en de uurwerkgegevens worden genoteerd in een rekenblad. We hebben een bibliotheek en een database met documentatie en technische gegevens van alle uurwerken die we gedaan hebben. Dat loont zich als er een soortgelijk uurwerk binnenkomt waaraan één of meerdere delen ontbreken. Vaak hebben we dan profijt van de bestaande documentatie.

We komen indien mogelijk de klok na restauratie bij u terugplaatsen en afstellen. Op de uitgevoerde werkzaamheden geven we u een garantie van 3 jaar.

oude klokken repareren

Samenwerken, verantwoord en op tijd

We werken samen met collega’s uit verschillende ambachten. De houten kast gaat naar de meubelrestaurator. Een emaillen of beschilderde wijzerplaat restaureren, graveren, ciseleren, gieten, vergulden, noem maar op; stuk voor stuk een eigen professie, waarvoor we specialisten ter beschikking hebben. Dit maakt ons werk extra veelzijdig omdat we met alle facetten van de restauratie van een klok te maken hebben.

Samengevat een flexibel bedrijf waarin voor nagenoeg alle klokken een verantwoorde restauratie kan worden verzorgd. De restauratietermijn – het werk vraagt nu eenmaal tijd en vaak van meerdere mensen – wordt door de werkverdeling goed in de gaten gehouden. Wij houden het overzicht en op deze wijze heeft de klant binnen afzienbare tijd zijn stuk terug.

Wat er ook is, wij lossen het op.

Specialisme

We kunnen nagenoeg alle klokken restaureren. Er is maar weinig dat niet hersteld kan worden.

Joost legt zich extra toe op bijzonder oude klokken (16e en 17e eeuw) en gecompliceerde opdrachten. Het restaureren van heel vroege objecten brengt met zich mee dat we vaak bezig zijn met het ons eigen maken van oude technieken. Zo vanzelfsprekend als het vroeger was dat iemand de hele dag aan het aambeeld stond of zat te graveren en meer van deze oude ambachten uitoefende, zo zien we dat steeds minder. Deze technieken, ooit zo veel beoefend, blijven we ons aanleren en onderhouden zodat we de meeste problemen kunnen blijven oplossen. Dat maakt het ook leuk, het maakt ons vak enorm veelzijdig.

Onderhoud

Ieder uurwerk dient elke 4 à 5 jaar op de juiste punten van nieuwe olie en vet te worden voorzien. Dan kunnen de lagers niet drooglopen en hiermee wordt onnodige slijtage voorkomen. Ook als de klok nog loopt is dit tussentijds klein onderhoud aan te raden. De kosten hiervan zijn relatief laag en uw klok zal langer blijven lopen alvorens er een volgend groot onderhoud nodig is. Klein onderhoud kan vaak ter plaatse gebeuren en we kunnen eventuele kleine problemen direct oplossen.

Belt u ons voor meer informatie en/of om een afspraak te maken.