Project omschrijving

Fries staartschippertje

Omschrijving

Een miniatuurstaartklok, gemaakt rond 1830

Kast
De eikenhouten kast van deze klok is traditioneel van vorm met een afneembare getoogde kap met glasdeur en twee halve pilaren met kapitelen en basementen. In de staart is een stervorming rad uitgezaagd. De bovenzijde van de kap wordt gesierd door drie met bladgoud beplakte vazen.

Wijzerplaat
De ijzeren wijzerplaat is geheel beschilderd. In de toog is een dorpsgezichtje geschilderd met molen, terwijl in de hoeken vier figuren zijn afgebeeld die de vier jaargetijden voorstellen. In het centrum zijn twee engelfiguren op wolken zichtbaar. De tijd wordt aangegeven door middel van twee opengewerkte messing wijzers op een cijferring met Romeinse cijfers.

Uurwerk
Het uurwerk is opgebouwd tussen drie messing stijlen, die in een kooivormige behuizing, gevormd door een ijzeren onder- en bovenplaat en vier gedraaide messing zuilen. Het werk heeft een gangduur van een half etmaal en wordt aangedreven door een in messing gevat loden gewicht via een katrol en een ketting zonder einde met een messing ring als contragewicht. Het bestaat uit gaandwerk, uitgevoerd met spillengang en een korte vaste slinger, en een door een sluitschijf geregeld halfuurslagwerk. Hiermee worden het hele uur vol en het halve uur met één slag op een bel aangegeven. Het uurwerk is tevens uitgerust met door gewichten aangedreven wekkerwerk. De wektijd wordt aangegeven met een wijzertje op de uurwijzer die met Arabische cijfers in uren is verdeeld.

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1850
Hoogte 75 cm
Breedte 24 cm
Diepte 16 cm
Referentie 01791
Prijs Op aanvraag

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit object? Neem dan contact met ons op.