Klokkenmaker en restaurator van klokken en barometers

Joost Jongerius (1969) groeide op in Riethoven, een klein Brabants dorpje. Via de havo kwam hij terecht op de vakschool in Schoonhoven. Aanvankelijk om te gaan goudsmeden, hij werd echter gegrepen door de opleiding uurwerkmaker en klokkenmaker. Het technische, mechanische, dat was het voor hem. Via een jaar stage in Pforzheim, Duitsland, is hij gaan werken bij een goede horloge- en klokkenmaker in Middelburg. Bij hem, een instrumentmaker van oorsprong, kreeg Joost een goede basis voor het kleine werk, de precisie.

Eind 1993 trok Joost naar Breda om te gaan werken bij een vooraanstaand bedrijf in de handel en restauratie van antieke klokken en barometers. Daar heeft hij in de werkplaats veel mooie stukken in zijn handen gehad en gerestaureerd.  In 1999 startte hij zijn eigen klokkenmakers-werkplaats in Breda. Hier legde hij zich vooral toe op de restauratie van antieke klokken en barometers.

Ondertussen trouwde hij met Jessica Snoeij, boekrestaurator. Twee ambachten onder één dak. Ze kregen er drie kinderen, Jeppe, Joëlle en Jitte. In september 2007 zijn ze verhuisd naar Wagenberg boven Breda. Een leuk, rustig dorpje, een grotere werkruimte met meer werkplekken en prettig wonen.

Samenwerken

Er wordt voor de restauratie samengewerkt met collega’s uit verschillende ambachten. Houten kasten gaan naar de meubelrestaurator. Een emaille of beschilderde wijzerplaat, graveren, ciseleren, gieten, vergulden, noem maar op. Stuk voor stuk een eigen professie. Dit maakt ons vak extra veelzijdig omdat we met alle facetten van de restauratie van een klok te maken hebben. Op deze wijze houden we het overzicht en kunnen we effectief de hele restauratie verzorgen.

Verantwoord restaureren

Een flexibel bedrijf waar voor nagenoeg alle klokken en barometers een verantwoorde restauratie kan worden verzorgd. De restauratietermijn, het werk vraagt eenmaal tijd en vaak van meerdere mensen, wordt door de werkverdeling goed onder controle gehouden. Wij houden het overzicht en op deze wijze heeft de klant binnen afzienbare tijd zijn stuk terug.

Wat er ook is, wij lossen het op.