Project omschrijving

Hollandse Bakbarometer

Van Dominicus Sala, te Leiden, een bijzondere barometer met daarop de wapenschilden van de 7 Gewesten.

Deze Hollandse bakbarometer is omstreeks 1890 gemaakt door Dominicus Sala. Hij was werkzaam in Leiden. De kast heeft in de afgelopen eeuwen het nodige meegemaakt. Het topstuk is van later datum en aan de voet is behoorlijk verbouwd.

De geheel met wortelnotenfineer belijmde kast heeft aan weerszijden van de schaalplaat tinnen wapenschilden met afbeeldingen van de 7 gewesten, (Provinciën).

De schilden zijn per identiek tweetal links en rechts geplaatst. Één schildje ontbreekt en ze hebben de enkele al lang geleden voor de symmetry midden boven de schaalplaat geplaatst. (zie de contouren).

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, ook de ‘Verenigde Provinciën’ was tussen 1588 en 1795 een confederatie, met ruime federale aspecten, die grotendeels op het grondgebied lag van wat nu Nederland is. Zij verwierf in de 17e eeuw grote politieke en economische macht en speelde geruime tijd een hoofdrol op het wereldtoneel. Het einde kwam met de inval van Frankrijk in 1793-1795, al was de neergang eerder ingezet.