Project omschrijving

Oost-nederlandse stoelklok

Van een type stoelklok zoals deze met een halfverlengde achterplank zijn er ons nu ca 5 bekend. Allen ongesigneerd. De uurwerken hebben overeenkomsten en ze hebben allen een ankergang. De kasten hebben vooral het verlengstuk in de achterplank achter de slinger gemeen, de basis van de stoel en de opbouw van de wijzerplaat met de aangeklonken gegoten loden in het model van meerminnen.

De tijd wordt aangegeven door twee in messing gegoten wijzers, in de uurwijzer zitten gaatjes waar een stift in is te plaatsen voor uitlichting van het wekker systeem. De minuutwijzer is kenmerkend voor een Achterhoekse stoelklok. Deze heeft een boog om de wekkerpen te passeren.

Het uurwerk is opgebouwd tussen twee stalen platen en vier, vierkante stalen pilaren met messing basementen. Het gaande werk heeft ankergang met lange slinger. De gangduur is een half etmaal en het wordt aangedreven door mooie oude gewichten aan een bijzonder zware ketting, wellicht uit de tijd, en een oud katrol. Het heeft halfuurslag op sluitschijf bediend door twee stalen lichters die samenwerken. Het slagwerk slaat op een bel die op de stalen bovenplaat is bevestigd. Het uurwerk een wekkersysteem dat bediend wordt middels een pen in de uurwijzer.