movement-english-bracketclock-2.jpg
dial-restoration-workshop-jongerius-clocks.jpg

Restauratie en reparatie van klokken

Wij restaureren en repareren antieke klokken en barometers in ons atelier in Wagenberg. Voor zowel het uurwerk als de kast, de wijzerplaat (emaille, gegraveerd of beschilderd) en alles wat er bij hoort verzorgen wij de restauratie. We zijn gespecialiseerd in heel vroege klokken (16e t/m 18e eeuw) en in gecompliceerde mechanieken zoals een speelwerk en/of een bewegend mechaniek (bijv. scheepjes of een dorpsgezicht).

wse 0001werkplaats  muzikaal overleg

Het uurwerk

lud joost jongerius restaurator of antique clocks

Een raderwerk wordt geheel gedemonteerd; De slijtage dient te worden verholpen. De tappen van elke as die in een lager draait moeten worden opgewerkt en gepolijst. Een uitgesleten lagergat wordt dan voorzien van een bus die ervoor zorgt dat de speling van de as weer minimaal is. Het gevolg is dat, bij juiste plaatsing van de lagerbus, ook de ingrijping tussen de raderen onderling weer in orde is. En als de bus netjes wordt afgewerkt is er nagenoeg niets meer van te zien. De verdere slijtage en onrechtmatigheden in het uurwerk worden opgewerkt en/of opgelost.

Het tweede, niet onbelangrijk, deel van ons werk is het oplossen van uurwerk’reparaties’ die door onze voorgangers in de geschiedenis zijn gedaan. Regelmatig komen we een provisorische constructie tegen waar we dan alsnog een verantwoorde oplossing voor verzorgen. Soms doen we ook verrassende ontdekkingen zoals bijvoorbeeld een verdwenen wekkerwerk of een oude aantekening.

00858 l04

Als het ‘werk’ gedaan is worden alle delen nagelopen, schoongemaakt, gemonteerd en afgesteld. De controleperiode begint en de klok wordt uitgeregeld zodat hij weer ‘bij de tijd’ is.

Gedurende de werkzaamheden leggen we de details van het uurwerk vast. Alle stukken worden gefotografeerd en de uurwerkgegevens worden genoteerd in een rekenblad. We hebben een bibliotheek en een database met documentatie en technische gegevens van uurwerken. Dat loont zich als er een soortgelijk uurwerk komt waar één of meerdere delen ontbreken. Vaak hebben we dan profijt van de bestaande documentatie.

We komen indien mogelijk de klok na de restauratie bij u terugplaatsen en afstellen. Op de uitgevoerde werkzaamheden geven we u een garantie van 3 jaar.

Specialisme 

We kunnen nagenoeg alle klokken restaureren. Er is maar weinig dat niet gemaakt of hersteld kan worden. Joost legt zich extra toe op bijzonder vroege klokken (16e en 17e eeuw) en gecompliceerde opdrachten. 

Het restaureren van deze vroege objecten neemt met zich mee dat we vaak bezig zijn met het ons eigen maken van oude technieken. Zo vanzelfsprekend als het vroeger was dat iemand de hele dag aan het aambeeld stond of zat te graveren en meer van dergelijke ambachten, dat is niet meer. Deze technieken, ooit zo veel beoefend, blijven we aanleren en onderhouden zodat we alles kunnen blijven oplossen. Dat is ook leuk hoor, het maakt ons vak enorm veelzijdig.

Visie

Het is van belang om alle authentieke delen van de klok maximaal te handhaven. Liever een deel van een rad vervangen dan een geheel nieuw rad te maken. Ons uitgangspunt is om een klok weer die verschijning én de functies te geven die ze had toen ze indertijd door de uurwerkmaker is overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Onderhoud

Elk uurwerk dient elke 3 à 4 jaar op de juiste punten van nieuwe olie en vet te worden voorzien. Dan kunnen de lagers niet drooglopen en hiermee voorkomt u onnodige slijtage. >> Ook als de klok nog loopt is dit tussentijds klein onderhoud aan te raden. De kosten hiervan zijn relatief laag en uw klok zal een tijd langer blijven lopen alvorens er een volgend groot onderhoud nodig is. Dit kan vaak ter plaatse gebeuren en we kunnen eventuele kleine problemen direct oplossen.
 
Belt u ons voor meer informatie en/of om een afspraak te maken.

" Is mijn klok het waard? "

We leven in een tijd dat velen nog één of meer oude klokken hebben. Men mag er van genieten, “er een tijd voor zorgen” en ze koesteren. Dat is goed voor ons cultureel erfgoed. 

Door afnemende interesse bij een gedeelte van de nieuwe generatie is de waarde van sommige klokken gedaald. De vraag “ Of uw pendule het onderhoud waard is? ” kan voor een aantal klokken een dilemma geven. Hierin adviseren wij. > Als je je klok op korte termijn wilt gaan verkopen dan zal deze investering minder rendabel kunnen zijn.

Daar tegenover speelt de emotionele waarde een belangrijke rol. Je hebt er wat voor over omdat er een verhaal, een gevoel bij hoort. Het was een huwelijksgeschenk of van (groot-)ouders geweest of ooit zelf ergens op een markt gevonden.... Deze klok heeft een plek in je huis, in je leven.
Je zult dan sneller voor een onderhoud kiezen zodat je je klok blijft behouden en er (weer) een lange tijd plezier van kunt hebben.

img 9033

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie