werkplaats-joost-jongerius-klokkenmaker.jpg

Restauratie en reparatie van klokken

 


Wij zijn van oorsprong uurwerkmakers. We restaureren en repareren nagenoeg alle klokken in ons atelier in Wagenberg. Voor zowel het uurwerk als de kast en de wijzerplaat en alles wat er bij hoort verzorgen wij het onderhoud en de restauratie. Hierin werken we samen met 'onze' fijne collega's van aanhangende ambachten.  


Er is in de geschiedenis vaak al door veel klokkenmakers aan de klokken gewerkt. Ieder met zijn eigen visie en met zijn eigen werkwijze. Dat zorgt soms voor verrassingen. We streven er naar om met maximaal behoud van authentieke delen de klok weer zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat (terug) te brengen. Het blijft een oude klok met het 'leven' van de jaren.

Het uurwerk

lud joost jongerius restaurator of antique clocks

 

Een raderwerk wordt geheel gedemonteerd. De slijtage dient te worden verholpen.
De tappen van elke as die in een lager draaien moeten worden opgewerkt en gepolijst. Een uitgesleten lagergat wordt voorzien van een bus die ervoor zorgt dat de speling van de tap weer minimaal is. Het gevolg is dat, bij juiste plaatsing van de lagerbus, ook de ingrijping tussen de raderen onderling weer in orde is. En als de bus netjes wordt afgewerkt is er nagenoeg niets meer van te zien.
De verdere slijtage en onrechtmatigheden in het uurwerk worden opgewerkt en/of opgelost.

Als het ‘werk’ gedaan is worden alle delen nagelopen, schoongemaakt, gemonteerd en afgesteld. De controleperiode begint en de klok wordt uitgeregeld totdat hij weer ‘bij de tijd’ is.

 

Gedurende de werkzaamheden leggen we de details van het uurwerk vast. Alle stukken worden gefotografeerd en de uurwerkgegevens worden genoteerd in een rekenblad. We hebben een bibliotheek en een database met documentatie en technische gegevens van uurwerken. Dat loont zich als er een soortgelijk uurwerk komt waar één of meerdere delen ontbreken. Vaak hebben we dan profijt van de bestaande documentatie.
 

We komen indien mogelijk de klok na de restauratie bij u terugplaatsen en afstellen. Op de uitgevoerde werkzaamheden geven we u een garantie van 3 jaar.

00858 l04

 

>  Samenwerken.

We werken samen met collega’s uit verschillende ambachten. De houten kast gaat naar de meubelrestaurator. Een emaille of beschilderde wijzerplaat, graveren, ciseleren, gieten, vergulden, noem maar op. Stuk voor stuk een eigen professie. Dit maakt ons vak extra veelzijdig omdat we met alle facetten van de restauratie van een klok te maken hebben.
Wij houden het overzicht en zo kunnen we effectief de hele restauratie verzorgen.

 

> Verantwoord en op tijd

Een  flexibel bedrijf waar  voor nagenoeg alle klokken en barometers een verantwoorde restauratie kan worden verzorgd. De restauratietermijn, het werk vraagt eenmaal tijd en vaak van meerdere mensen, wordt door de werkverdeling goed onder controle gehouden. Wij houden het overzicht en op deze wijze heeft de klant binnen afzienbare tijd zijn stuk terug.

Wat er ook is, wij lossen het op.

Specialisme 

We kunnen nagenoeg alle klokken restaureren. Er is maar weinig dat niet gemaakt of hersteld kan worden. Joost legt zich extra toe op bijzonder vroege klokken (16e en 17e eeuw) en gecompliceerde opdrachten. 

Het restaureren van deze vroege objecten neemt met zich mee dat we vaak bezig zijn met het ons eigen maken van oude technieken. Zo vanzelfsprekend als het vroeger was dat iemand de hele dag aan het aambeeld stond of zat te graveren en meer van deze oude ambachten, dat zien we steeds minder.
Deze technieken, ooit zo veel beoefend, blijven we ons aanleren en onderhouden zodat we het meeste kunnen blijven oplossen. Dat is ook leuk hoor, het maakt ons vak enorm veelzijdig.

Onderhoud

Elk uurwerk dient elke 3 à 4 jaar op de juiste punten van nieuwe olie en vet te worden voorzien. Dan kunnen de lagers niet drooglopen en hiermee voorkomt u onnodige slijtage. >> Ook als de klok nog loopt is dit tussentijds klein onderhoud aan te raden. De kosten hiervan zijn relatief laag en uw klok zal een tijd langer blijven lopen alvorens er een volgend groot onderhoud nodig is. Dit kan vaak ter plaatse gebeuren en we kunnen eventuele kleine problemen direct oplossen.
 
Belt u ons voor meer informatie en/of om een afspraak te maken.

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie