Project omschrijving

Russische reisklok

Omschrijving

RUSSISCH-FRANSE REISKLOK

op de wijzerplaat gesigneerd F. SPÖRHASE ST PETERSBURG,

ca. 1870

Kast

De verguld messing kast is van het type gorge. Het is aan alle zijden voorzien van facet-geslepen ruitjes waardoor het binnenwerk praktisch geheel zichtbaar is. Het verzilverde echappement met balans en spiraalveer is van boven af eveneens zichtbaar door een groot venster. Aan de bovenzijde bevindt zich een handgreep, terwijl er aan de achterzijde een deurtje is, dat toegang geeft tot de opwindassen, met de aanduiding van hun functie in het Frans. Er zijn vijf klankgaten op rij in de bodem van de klok.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week en is opgebouwd tussen twee platines. Het wordt aangedreven door twee veren in een veertrommel en bestaat uit gaand- en slagwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met Engelse ankergang, balans en spiraalveer. Het kan worden geregeld met een hefboompje dat zichtbaar is door het bovenvenster en toegankelijk via het deurtje aan de achterzijde. Het slagwerk geeft de uren voluit en de halve uren met één slag op een belletje aan. Bovendien is er aan de voorzijde een knopje aangebracht waarmee het laatst geslagen uur kan worden herhaald, z.g. repetitie.

Wijzerplaat

De wit emaillen wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse cijfers, vijf-minuten en minuutindeling. De tijd wordt aangegeven door twee fijn uitgezaagde Breguetwijzers. De wijzerplaat is op de volgende wijze gesigneerd:

F. SPÖRHASE

ST PETERSBURG

Onder de cijferring bevindt zich een klein ringetje met Arabische cijfers dat dient om de wektijd in te stellen.

De maker

F. Spörhase was actief als klokkenmaker in St Petersburg in de tweede helft van de 19de eeuw.

Kenmerken

Herkomst Rusland
Periode 1860
Hoogte 12.5 cm
Breedte 8.6 cm
Diepte 7.5 cm
Referentie 02295
Prijs Op aanvraag

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit object? Neem dan contact met ons op.