Project omschrijving

Franse tafelregulateur

Omschrijving

Eeuwig duurt wel wat lang

Franse vergulde tafelregulateur

van AUGUSTE POINTAUX, ca. 1860

Kast
De strakke verguld messing kast is getoogd en heeft aan de voorzijde een glas deur. Het geheel rust op een geprofileerde voet.

Uurwerk
De klok heeft een door veren aangedreven achtdagenuurwerk met een buitengewoon apart gangsysteem. Dit is zichtbaar tentoongesteld op de wijzerplaat en is een z.g. coup perdu ecahppement. Het lijkt een beetje op een Grahamgang (dead beat), maar verschilt hierin dat één heffingsvlak scharnierend is en telkens één tik overslaat. Dit maakt het mogelijk een secondwijzer toe te passen bij een ¼-secondeslinger, die halve seconden aangeeft. Het uurwerk heeft een zware compensatieslinger. Het halfuurslagwerk geeft de uren voluit en de halve uren met één slag op een bel aan.

Wijzerplaat
De emaillen wijzerplaat bestaat uit twee delen, waarbij het middengedeelte dieper ligt. Dit deel is door de maker als volgt gesigneerd: AUGTE POINTAUX. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd-stalen Breguetwijzers. Bovendien worden de seconden aangegeven door een uitgebalanceerde centrale secondewijzer.

Onder de hoofdwijzerplaat bevindt zich een tweede wijzerplaat waarop de maanfase en maandatum worden aan gegeven, alsook de maand, de datum, de dag en de tekens in de dierenriem: een eeuwigdurende kalender.

De maker
E. Louis-Auguste Pointaux (1809-1885) was gevestigd in Parijs. Hij maakte naam met het maken van schoorsteenmantelklokken met zijn variant van het coup perdu systeem. Hij exposeerde zijn werk in Londen in 1852. Zijn echappement werd ook door andere klokkenmakers toegepast, o.a. Leroy.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1860
Hoogte 46.5 cm
Breedte 27 cm
Diepte 19.5 cm
Referentie 02242
Prijs Op aanvraag

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit object? Neem dan contact met ons op.