Project omschrijving

Franse pendule religieuse

Omschrijving

Franse wand/tafelklok
Gesigneerd op de wijzerplaat: Clavier AParis
Circa 1675-80

Kast
De met ebbenhout gefineerde houten kast heeft een gebogen timpaan, waarachter een bel is geplaatst en aan de voorzijde een beglaasd deurtje met ter bescherming van de wijzerplaat. De klok is rijk versierd met opengewerkte verguld messing repoussé ornamenten en wordt bekroond door drie verguld messing pinakels: Aan de achterzijde is een notenhouten deur die toegang geeft tot het uurwerk. De beide zijkanten zijn voorzien van een getoogd venster. De klok rust op vier gegoten verguld messing pootjes.

Wijzerplaat
De met groen fluweel overtrokken messing grondplaat heeft een verguld messing- cijferring met Romeinse uurcijfers en halfuur-, kwartier- en Arabische minuutverdeling. De tijd wordt aangegeven door twee fraai ajourgezaagde en gegraveerde verguld messing wijzers. Onder de cijferring is een rijk uitgevoerd verguld messing repoussé cartouche met de signering:

Clavier
A Paris.

Dit cartouche is aan beide zijden een bazuin-blazende engel.

Uurwerk
Messing tweedagen-uurwerk bestaande uit gaand- en slagwerk, beide aangedreven door één veer in een veerton met dubbele vertanding. Het gaandwerk heeft spillengang met korte slinger, opgehangen tussen cycloïdeboogjes. Het door een sluitschijf geregelde slagwerk geeft de hele uren voluit aan op een bel.

De maker
Daniel Clavier was werkzaam als klokkenmaker in Parijs in het laatste kwart van de 17de eeuw.

Literatuur
R. Plomp, Early French Pendulum Clocks, 1658-1700, Schiedam, 2009, p. 72 (waar
een wat latere klok van Clavier is afgebeeld)
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, p. 131.

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1670
Hoogte 52.5 cm
Breedte 31.5 cm
Diepte 13 cm
Referentie 02255
Prijs VERKOCHT

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit object? Neem dan contact met ons op.