Project omschrijving

Franse cartel d’alcove

Omschrijving

Rust in de slaapkamer

Een Franse cartel d’alcove, die alleen slaat op aanvraag zodat je de tijd in het donker bij benadering kunt bepalen zonder een kaars te ontsteken

Geheel vergulde Lodewijk-XVI wandklok met trekrepetitie, ca. 1770.

Kast

De vuurvergulde kast van deze slaapkamerklok is symmetrisch van vorm hetgeen typerend is voor de Lodewijk-XVI periode met iets boven het midden een wit emaillen wijzerplaat, afgeschermd door een bol glas in een lunet, geflankeerd door twee ongeopende rozen op sokkels. Onder de wijzerplaat bevindt zich een slingervenster waardoor de slingerbeweging zichtbaar is, terwijl de zijkanten worden verrijkt met afhangende lauwertakken met bessen. De klok wordt bekroond door een vaas met oren.

Wijzerplaat

De wit emaillen wijzerplaat is door de maker op de volgende wijze gesigneerd: Noel Baltazar. De indeling van de cijferring is klassiek voor de periode met Romeinse en relatief grote Arabische cijfers (om de vijf minuten). Er is slechts één opwindgat aangezien de klok alleen gaandwerk heeft. De fijn uitgezaagde wijzers zijn ook typisch voor de periode.

Uurwerk

Het uurwerk heeft een gangduur van een week en is opgebouwd tussen twee ronde platines. Het gaandwerk heeft ankergang en korte slinger met draadophanging dat met een horlogesleuteltje kan worden uitgeregeld via een vierkantje bij de XII. Bovendien heeft de klok kwartierrepetitie dat bij activering eerst de uren en vervolgens de kwartieren op één bel aangeeft.

De maker

Noel Balthazar (overl. Parijs, januari 1786) was de zoon van Henry Baltazar, maar zijn geboortedatum is niet precies bekend. Hij huwde in 1737 met Marie-Genevieve Marlet. Zijn zoon Etienne-Jacques werd ook klokkenmaker, terwijl zoon Henry-Noel avocat au Parlement was, terwijl hij ook de klokkenmakersopleiding had gevolgd bij Antoine Paillard. Noel werd op 26 Maart 1717 lid van het gilde. Hij was gevestigd aan de Rue du Roule bij het Cheval Noir (1737). Later in 1748 op de hoek van de Place Dauphine en de Quai des Orfèvres. Hij bleef zijn hele leven actief als klokkenmaker, een periode van bijna 70 jaar. Van1769 tot 1786, had hij a permanente voorraad van interessante stukken ter waarde van ongeveer 8000 livres. Hij liet de kasten maken bij C. Cressent, B. Lieutaud, J.J. de Saint-Germain, N. Bonnet. C. Grimpelle, en J.A. Jollain; horlogekasten werden genaakt door Saint-Preuil en Monchanin, terwijl hij de volgende vergulders gebruikte: Gobert en Antoine Deiaval. Er zijn klokken van zijn hand in de volgende musea en landhuizen: Aylesbury (VK), Waddesdon Manor; Kopenhagen, Kasteel Frederiksborg; Milaan, Museo d’Arte lndustriale; Parijs, musée du Louvre; Poznan, National Museum.

Literatuur

J.-D. Augarde, Les Ouvriers du Temps, Antiquorum, 1996, pp. 276-77

Tardy, Dictionnaire des horlogers français, Paris, 1971, p. 26

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1770
Hoogte 38 cm
Breedte 18.5 cm
Diepte 11 cm
Referentie 02243
Prijs VERKOCHT

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit object? Neem dan contact met ons op.