Project omschrijving

Engelse banjobarometer Amadio

Omschrijving

Barometer, gemaakt door Joseph Amadio, ca. 1860

Kast
De met mahoniehout gefineerde kast is elegant van vorm met aan de boven- en onderzijde een uivormig uiteinde. De verzilverde barometerschaal wordt beschermd door een bol glas in een massief messing rand. Aan de bovenzijde is een hygrometer opgenomen, in de hals een afneembare, z.g. bow-front thermometer en aan de onderzijde een waterpas. Aan de achterzijde bevindt zich een lange deur, waarachter een buis van Torricelli is geplaatst.

Schaalplaat
De barometer heeft een verzilverde messing schaalplaat. De maker heeft de barometer boven en onder het midden van de barometerschaal als volgt gesigneerd:

J AMADIO
6
Shorters Court
City

De luchtdruk wordt aangegeven op de verzilverde messing schaal die verdeeld is in Engelse duimen (28-31) met rondom de bijbehorende tekst voor de weersgesteldheid door een centrale, geblauwd stalen wijzer. Deze wijzer wordt met een wieltje via een katrol en vlotter met contragewicht gestuurd door het
meniscusniveau in de kwikkolom. De messing tendenswijzer wordt bediend door een ivoren knopje onder de barometer schaal. De kwikthermometer heeft een verzilverde schaal, die verdeeld is in graden
Fahrenheit, terwijl de hygrometer de vochtigheidsgraad aangeeft met de woorden dry en damp.

De maker
Joseph Amadio (1812-1892) was a succesvol handelaar in microscoop en bijbehorende artikelen in het Londen rond het midden van de 19de eeuw. Zijn vader, Francis (Francesco), was een gerespecteerde maker van barometer en thermometers. Zowel Joseph als zijn broer, die ook Francis heette, werden eveneens barometermakers. Joseph richtte zich later voornamelijk op de verkoop van microscopen en optische instrumenten, waarschijnlijk rond1850. Er was een tijdje het bedrijf F. Amadio and Son, hoewel het niet duidelijk is welke zoon dit was. Zoon Francis staakte zijn barometer & thermometerzaak aan het begin van de zestiger jaren van de 19de eeuw, en zette zij carrier voor in de zaak van zijn broer, van 1863 tot de dood van Francis in 1866; de zaak stond bekend onder de naam F. & J. Amadio.

Literatuur
Nicholas Goodison, English Barometers 1680-1860, Woodbridge, 1977, blz. 297

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1870
Hoogte 106 cm
Breedte 31 cm
Diepte 7 cm
Referentie 00949
Prijs Op aanvraag

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit object? Neem dan contact met ons op.