Klokkenmaker van antieke klokken en barometers

Joost Jongerius is klokkenmaker, gespecialiseerd in antieke klokken en barometers van de 16e tot de 19e eeuw. Zijn werkplaats is gevestigd in het Brabantse dorpje Wagenberg, net boven Breda.

“Oude klokken behoren tot de weinige mechanische instrumenten die na honderden jaren nog steeds hun rol vervullen in ons dagelijks leven. Bijna ‘tijdloos’, gemaakt voor de eeuwigheid.

De eerste uurwerken werden meer dan 500 jaar geleden gemaakt, vaak in de werkplaats van een smid. Later kwamen er gespecialiseerde ateliers. Een uurwerkmaker werkte met de middelen en onder de omstandigheden van zijn tijd.
Wanneer de klokkenmaker van nu zich daarin probeert te verplaatsen en hij of zij kan het combineren met de wetenschap, documentatie en gereedschappen van deze tijd dan is er een basis voor een verantwoorde restauratie.

Onze werkplaats is ingericht voor reparatie en restauratie van antieke klokken en barometers.
We ‘maken’ de tijd.

klokkenmaker

Wat komen we tegen in een klok?

Uurwerk: Dat gaat in de regel geheel uit elkaar zodat we niets over het hoofd zien. De slijtage wordt opgelost, alle delen worden nagelopen en schoongemaakt, opnieuw gemonteerd, geolied en afgesteld.

Kast: Veelal van hout gemaakt, in de loop van de jaren uitgedroogd en verkleurd. De lijm is vaak uitgehard waardoor de constructie kan loskomen en stukjes fineer er af springen. De meubelmaker zorgt er voor dat de kast weer een solide geheel wordt. De ontbrekende delen worden bij gemaakt en alles wordt traditioneel afgewerkt.

Wijzerplaat: Beschilderen, bakken, emailleren, graveren, verzilveren, vergulden, allemaal werkzaamheden die we aan kunnen of waar we vakmensen voor hebben waarmee we samenwerken. Hierdoor kunnen we voor elke klok de gehele restauratie tot een goed einde brengen.

We geven drie jaar garantie op het werk, het moet goed zijn.”

Een klok past in je huis. In de huidige vaak moderne inrichting komt een klassiek element prachtig tot zijn recht. Je kunt er van genieten en de tijd bepalen zoals het al eeuwen is gegaan.
Voor een restauratie, belt u ons voor advies of een vrijblijvende offerte. U bent welkom.
Een en ander kan ook bij u aan huis plaatsvinden.

“Je hoort je klok pas als hij stil staat.”

We herstellen alle klokken, van jong tot oud.
Van pendules, comtoises en staartklokken tot lantaarnklokken en staande horloges.

U bent welkom.